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INTERPRETATION IC 90.1-2004-34 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2004 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved:  June 27, 2010 
 
Request from:  Jeffrey Paresa, PE (jeffrey.paresa@wsplincolnescott.com), WSP Lincolne Scott, 
Honolulu, HI 96813.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004, Table G3.1 and Sections G3.1.2.8 and 3.1.2.9, 
regarding modeling requirements for baseline fan power. 
  
Background: We have submitted a project for LEED certification and received comments from 
the GBCI reviewer in which we disagree and require an official interpretation to resolve the 
disagreement.  
 
Originally, we had used Table G3.1 No. 12  - Receptacles and other Loads to model the baseline 
toilet exhaust fan motor power and set the baseline power equal to the proposed. We were 
advised this was not correct and that we must use the fan power equation in Section G3.1.2.9 to 
model the exhaust fan power. We revised our calculations and separately calculated baseline 
supply fan power and baseline exhaust fan power where the supply fan power calculation used 
baseline design supply flow rate and the exhaust fan power calculation used baseline design 
exhaust flow rate. 
 
We subsequently received a follow-up comment from the GBCI reviewer that seperately 
calculating baseline fan power for supply and exhaust fans using the equation in Section 
G.3.1.2.9 is incorrect and that we must use the baseline design supply flow rate only to 
determine baseline fan power for all the project fans, that is, the exhaust fan flow rate does not 
get used in the fan power equation. 
 
We disagree with this interpretation as this approach would not properly represent baseline fan 
power. The proportion of exhaust fan flow rate to supply fan flow rate may vary substantially 
depending on the type of project. There may be projects that include commercial kitchens or say 
garage exhaust fans or other exhaust air streams that have disproportionately high exhaust flow 
rates compared to supply flow rates. Not accounting for exhaust fan flow rates in many cases 
would lead to gross understatement of baseline fan power. 
 
Additionally, if the equation in G3.1.2.9 is to supposed to include only supply air flow, but 
represent fan power for all fans, it would be in conflict with Section G3.1.2.8 which states that if 
the project has return or relief fans in the proposed design they should also be modeled with fans 
serving the same functions and sized for the baseline system supply air fan air quantity less the 
minimum outdoor air, or 90% of the supply fan air quantity, whichever is larger. 
 
Interpretation No. 1:  Table G3.1 No. 12 should be used for determining fan power from 
equipment such as toilet, garage, or general exhaust fans. 
 
Question No. 1:  Is this interpretation correct? 
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Answer No. 1:  No. 
 
Comments No. 1:  If the space use classification for a zone or thermal block is semi-heated or 
unconditioned then that space’s fan power from equipment such as toilet, garage, or general 
exhaust fans would be the same between the baseline and proposed per Table G3.1 No. 12. If the 
space use classification for a zone or thermal block is conditioned then G3.1.2.9 is used to 
determine baseline system total fan power. 
 
Per Appendix G the total system fan power for baseline system(s) serving conditioned spaces is 
specified independently of the proposed building, enabling credit for more efficient fan systems. 
System fan electrical power for supply, return, exhaust and relief fans is calculated based on the 
formulas in G3.1.2.9. The power from this formula includes supply, return, relief, and exhaust 
fans, but excludes power to fan-powered VAV boxes when these are part of the baseline building 
HVAC system (systems 6 and 8). The calculated system fan power shall be distributed to supply, 
return, exhaust, and relief fans in the same proportion as the proposed design. 
 
 
Interpretation No. 2:  Only supply air flow rate (excluding exhaust flow rate) should be used in 
the Section G3.1.2.9 fan power equation to calculate fan power from supply and exhaust fans 
even if the exhaust fans are independent and unrelated system such as toilet exhaust, garage, or 
general exhaust fans. 
 
Question No. 2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 2:  Yes. 
 
 
Interpretation No. 3: Supply and exhaust fans should be calculated separately when using the 
fan power equation in Section G3.1.2.9. 
 
Question No. 3:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No. 3:  No. 
 
Comments No. 3:  The calculated system fan power shall be distributed to supply, return, 
exhaust, and relief fans in the same proportion(s) as the proposed design. 
 
 
 
 


